Veilig Verhuizen

Verhuizen is zwaar en vermoeiend. Je moet zwaar tillen en werkt met scherpe verpakkingsmessen en breekbare spullen. Kijk dus uit voor verwondingen en blessures, helemaal wanneer je niet per se een fit en sterk lichaam hebt. Dit geldt vooral voor een doe-het-zelf-verhuizing wanneer jij en je vrienden of familie zelf zware meubels gaan dragen.

Met een goede voorbereiding doe je jezelf al een groot plezier. Maar veilig verhuizen betekent jezelf, je vrienden en familie beschermen tijdens je verhuizing. Dat is belangrijker dan het beschermen van je bezittingen. We geven je graag een aantal belangrijke tips voor je veiligheid tijdens een verhuizing.

Niet meer inpakken dan kan

Je boeken passen misschien wel in een doos, maar dat betekent nog niet dat je die doos ook nog kan dragen. Verhuisdozen zijn ontworpen om een bepaalde hoeveelheid gewicht te dragen. Te zwaar beladen dozen kunnen leiden tot spanning of letsel aan uw rug, knieën en andere gewrichten. Gebruik speciale boekendozen en/of vul half lege (maar al zware) dozen met lichte dingen zoals handdoeken, sierkussens van de bank of de knuffels van je kinderen. Lees hier meer over het inpakken voor je verhuizing.

Juiste kleding dragen

Wanneer je aan het verhuizen bent wil je dat je kleding comfortabel en hanteerbaar is terwijl je in beweging bent, maar vermijd losse of te grote kledingstukken die je juist belemmeren of je laten struikelen. Draag kleding die flexibel, ademend en geschikt voor het weer is, zodat je je zo comfortabel mogelijk voelt. En zorg ervoor dat je schoenen je optimaal ondersteunen. Veilig verhuizen doe je niet op hippe slippers of schoenen met hakken tasten, deze tasten je balans aan, maar ook je verplaatsbaarheid en bewegingsvrijheid.

Denk na over de verhuizing

Zwaar tillen kan je spieren en gewrichten flink belasten, vooral rond je wervelkolom. Om het risico op blessures te verkleinen til je niet meer dan absoluut noodzakelijk. Als je zelf aan het verhuizen bent, zet de verhuiswagen dan zo dichtbij als mogelijk zodat je dozen en meubels niet verder hoeft te tillen en vervoeren dan nodig is.

Gebruik de juiste tiltechniek

Om letsel te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je de basisbeginselen van zwaar tillen volgt, waarbij de wervelkolom zo neutraal mogelijk blijft dus niet in vreemde bochten is gedraaid. Bij het oppakken van zware objecten van de grond buig je door je knieën.

Draag zware objecten dicht bij je lichaam om het evenwicht te bewaren en draai je lichaam niet tijdens het dragen. Als je toch moet draaien doe dit dan eerst met je heupen, niet met je voeten.

Blessures loop je zo op, vooral wanneer je een onervaren verhuizer bent. Het voorkomen van blessures dus een belangrijk onderdeel van veilig verhuizen. Meer advies hoe je het beste kan tillen en bukken lees je hier.

Probeer niet meer te tillen dan veilig is

Als iets te zwaar of onhandelbaar aanvoelt, vraag dan om hulp in plaats van het zelf te proberen. Je kent je lichaam beter dan wie dan ook, dus luister naar wat het je vertelt en probeer niet meer te dragen dan je kunt.

Gebruik een hondje

Een hondje kan het verplaatsen van je spullen en dozen een stuk eenvoudiger maken. Je verplaatst de last van het dragen van je spullen naar dit handige plankje op wielen. Het verhuisbedrijf zal ze altijd bij de hand hebben. Als je zelf ook een hondje wilt – het komt na de verhuizing namelijk ook van pas – dan zijn ze bij de meeste bouwmarkten te koop.

Hou je pad veilig

Of je nu inpakt, vervoert of uitpakt, het is belangrijk dat je een veilig pad maakt waar je doorheen kan lopen zonder je zorgen te maken over obstakels. Zorg ervoor dat je een duidelijk pad aanwijst, zowel binnen als buiten. En spreek met elkaar af dat dit pad altijd vrij gelaten wordt. Veilig verhuizen wordt zo veel makkelijker.

Genoeg slaap

Ook tijdens een verhuizing is het belangrijk dat je fysiek fit en voldoende uitgerust bent. We krijgen allemaal de verleiding om zo laat mogelijk op te blijven als we bezig zijn met het inpakken of uitpakken, maar hier doe je jezelf geen plezier mee.

Als je weet dat je extra uren nodig hebt om alles voor elkaar te krijgen, dan kan je beter eerder gaan slapen en vroeg opstaan in plaats van extra laat op te blijven. Op die manier heb je de energie die je nodig hebt om efficiënt, slim en veilig te verhuizen.

Belangrijke baan of bestaande blessure? Kies voor een verhuisbedrijf

Professionele verhuizers hebben een hoop ervaring en know-how als het gaat om veilig verhuizen en kunnen de klus om die reden ook nog eens sneller en efficiënter klaren.

Wat kost een verhuizing, die vraag gaat niet alleen om de factuur die je van een verhuisbedrijf. Ook als je een zware baan hebt, of wanneer je herstellende bent van een blessure of worstelt met chronische pijn vraag je met een verhuizing veel van je zelf. Zowel fysiek als financieel.

Het is vaak het beste om een professioneel verhuisbedrijf in te huren. Dat is niet alleen veiliger, je lichaam, werk en je humeur hoeven er dan ook niet onder te lijden. Een ander voordeel is ook dat geen (al te groot) beroep hoeft te doen op familie en/of vrienden, je kan hun misschien beter vragen om tijdens de verhuizing op je kinderen te letten.

Veilig blijven tijdens je verhuizing vereist zowel voorbereiding als gezond verstand. Volg de verhuistips hierboven om er zeker van te zijn dat u alles doet om ongevallen en verwondingen te voorkomen. Of neem contact met ons op voor een vrijblijvende taxatie, we nemen je het werk met plezier uit handen.